Наказ № 587 «Про затвердження Інструкції з товарознавчої оцінки та маркування м’яса» (01.11.2011)

Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.11.2011 року № 587 «Про затвердження Інструкції з товарознавчої оцінки та маркування м’яса»

Мета та зміст

Цей наказ визначає порядок проведення товарознавчого маркування м’яса в тушах, півтушах або четвертинах усіх видів забійних тварин, а також тушок птиці, кролів і нутрій.

Крім того Інструкція містить Додатки: Додаток 1 установлює зразки клейм і штампів для товарознавчого маркування м’яса; Додаток 2 містить рецепт фарби для маркування м’ясних туш; додаток 3 визначає літерні (цифрові) штампи для окремих видів м’яса.

Витяг

1.2. Дія цієї Інструкції поширюється на всі потужності (об’єкти), які здійснюють забій худоби, птиці, кролів та нутрій.

II. Види клейм та літерних штампів

2.3. Для маркування тушок птиці, кролів та нутрій застосовують кругле (діаметр 25 мм) або квадратне (25 х 25 мм) клеймо.

X. Маркування м’яса кролів і нутрій

9.1. Залежно від вгодованості тушки кролів та нутрій маркують:

  • першої категорії — круглим клеймом;
  • другої категорії — квадратним клеймом.

9.2. На кожну тушку кролів і нутрій ставлять одне клеймо на зовнішньому боці гомілки.

9.3. Тушки кролів та нутрій з дефектами, що перевищують 15% поверхні, а також тих, які не відповідають вимогам чинних нормативних документів за вгодованістю, пакують у ящики, які маркують літерним штампом «ПП».

9.4. При пакуванні тушок кролів і нутрій в індивідуальні пакети з полімерної плівки дозволяється тушки не маркувати, а на етикетку, що вкладається або наклеюється на пакет, наносити інформацію згідно з вимогами нормативно — правових актів щодо цієї

продукції.